Psykoterapi for neurodivergente: du er eksperten i dit liv
Psykoterapi for neurodivergente er sjældent et emne i psykoterapiundervisningen. Neurodivergens er en måde at tale om hvordan vi mennesker er neurologisk forskellige og har forskellige karaktertræk og evner. På præcis samme måde kan vi tale om at vores kropshøjde varierer. Det vil sige at ca. 68% af os ligger inden for normen og resten af os ligger udenfor når man kigger på en normalfordelingskurve. Nogle forskere mener at denne varians har haft en evolutionsmæssig fordel, især i grupper. Neurodivergent er noget du er hele dit liv og inkluderer betegnelser så som særlig sensitiv (HSP), ADD, ADHD, Autisme (ASF), Aspergers og ordblindhed. Neurodivergente har typisk en meget ujævn, ”spiky”, kompetenceprofil, dvs. neurodivergente kan være ekstremt dygtige til nogle ting og virkelig være udfordret på andre ting. Din neurotype kan influere hvordan du opfatter og sanser verdenen omkring dig, hvordan du tænker og lærer, og hvordan du relaterer til andre mennesker. Der er en voksende enighed om at neurodivergens er noget biologisk du er født med og ikke et resultat af hvordan du er blevet opdraget eller fra traumer (herunder PSTD eller C-PTSD). Denne ”hvad kommer det af” diskussion pågår og der er ingen tydelig konklusion andet end at det fysiologiske og det psykologiske hænger sammen.
Hvis vi antager at neurodivergens er noget biologisk medfødt, så vil der være en mængde psykologiske teorier og samtalepraksisser som er upræcise eller som ikke passer på den neurodivergente gruppe.
Dette har nogle konsekvenser for hvordan f.eks. psykoterapeuter og psykologer bedst kan hjælpe med psykoterapi for neurodivergente.
Steph Jones har netop udgivet en bog: ”The autistic survival guide to therapy” (2024), hvor hun redegør for hvordan psykoterapi kan skade eller ramme helt forbi når det handler om folk med autisme. Og dette til trods for at en stor del af klienterne der opsøger terapi meget vel kan have autisme eller være neurodivergente. Mange af hendes perspektiver er relevante for hele den neurodivergente gruppe. I bogen sammenfatter hun at psykoterapi til personer med autisme bedst bør antage at ”du er eksperten i dit eget liv og du skal udvikle en måde at leve dit liv på som er god lige præcis for dig”. Terapeuten skal derfor ikke nødvendigvis ”fikse” klienten, men hjælpe klienten med at opdage om den livssituation og omgivelser klienten er i er god for klienten, eller hjælpe klienten med at opdage gode livsstrategier. En terapeut der mener at en persons sensitivitet eller opmærksomhedsforstyrrelse kun bør forklares og behandles ud fra et traumeperspektiv fra tidlig barndom, kan medføre at klienten føler sig forkert og ikke får hjælp til sin mentale sundhed. Hermed ikke sagt at der ikke kan være udviklingstraumer, dilemmaer, kriser, selvværdsproblemer og andet oven i der også skal adresseres. Steph Jones opfordrer derfor personer med autisme til at være på vagt overfor terapier som ikke hjælper dem og fremhæver de fordele der kan være ved at vælge en terapeut der har den samme neurotype som dig selv. En vigtig fordel kan være at du har mulighed for at tale med en der har gode forudsætninger for at forstå netop din situation and kan tale med dig med fælles sprog. Steph Jones anbefaler at psykoterapi for neurodivergente i høj grad bør været klient-drevet, men samtidig også gerne må indeholde rådgivning, så længe det er “klienten der er eksperten i eget liv”.
Eksistentiel psykoterapi er en terapiform som netop tager udgangspunkt i hvordan du lever dit liv og hvad der er godt for din mentale sundhed. Det er dig der er eksperten i dit liv. Tilgangen tager ikke udgangspunkt i psykologiske modeller eller generelle råd der passer til gennemsnitsmennesket. Eksistentiel terapi er derfor en nænsom tilgang som kan bruges til alle neurotyper, også til psykoterapi til neurodivergente. Terapeuten vil invitere dig til forskellige overvejelser, men det er dig der ved bedst.
Du kan hjælpe din terapeut ved at fortælle lidt om hvordan kommunikation fungerer bedst for dig. Måske har du brug for at tegne? Måske er det godt for dig at udtrykke en følelse ved at dele et stykke musik med din terapeut. Måske er lyset i samtalerummet for skarpt? Måske føler du dig mest tryg i online samtaler hvor der også er mulighed for at kommunikere skriftligt? Måske er temperaturen i rummet ikke rigtig? Måske har du brug for at tage dit instrument eller strikketøj med? Terapeuten vil som regel hjælpe dig så det kan være godt at være dig. Jo mere du er tydelig med dig, jo mere giver du terapeuten mulighed for at møde dig lige hvor du er.
Steph Jones nævner at hun selv har haft gavn af Eksistentiel Psykoterapi og nævner også fordele ved korttidsterapi. Du bør vælge kun at se din terapeut så længe det gavner dig. Det er dig der ved hvad der er godt for dig. Længere forløb kan være gavnlige, men Steph Jones opfordrer dig som neurodivergent til at mærke efter om du føler dig mødt og set af din terapeut. Vi ved fra anden forskning at det især er relationen der gavner klienterne. Personer med autisme kender til teorierne omkring “Theory of Mind” og “the Double Empathy Theory”. Disse teorier indikerer at det kan være sværere at føle sig mødt og set af en neurotype der er anderledes end din. Hvis du kender til det at føle dig forstået af en mere divers gruppe mennesker, så vil jeg være påpasselig med at vælge din terapeut ud fra deres neurotype. Mange psykokterapeuter har som et led i deres uddannelse arbejdet med rigtig mange aspekter af sig selv og vil derfor ofte være i stand til at genkende sig selv i mange af dine oplevelser. Hvis dette ikke er tilfældet vil du hurtigt mærke det og kan handle ud fra denne fornemmelse. Som supplement til Steph Jones perspektiv, så vil jeg gerne tilføje at det kan have en positiv effekt at være sammen med et menneske der ikke umiddelbart forstår din oplevelse indefra sig selv: du er nødsaget til at træde frem som du er og øve dig i at forklare dig så dine oplevelser bliver helt tydelige for alle i rummet. I psykoterapi for neurodivergente såvel som neurotypiske kan denne “ikke-forståen“ bruges til at skabe tydelighed. Generelt er det i samvær med andre mennesker at vi bliver tydelige for os selv.
Hvis du har spørgsmål er du velkommen til at kontakt mig.
Udvalgte kilder:
“The autistic survival guide to therapy” af Steph Jones (2024)
Podcast: De agile rødder, episode 43: Tryghed ved at være dig selv - og andre fordele ved at rumme neurodiversitet
Youtube: Autism From The Inside on trauma vs. autism